VriendenLoterij Molenprijs 2022

75.000 euro voor de publieksfavoriet

Op 7 september start de strijd om de VriendenLoterij Molenprijs 2022. Vier zeer verschillende molenprojecten strijden om de hoofdprijs van €75.000. Een prachtig bedrag waarmee een molendroom kan worden gerealiseerd. De uitdaging voor de genomineerden is om zoveel mogelijk stemmen te werven. De winnaar gaat met de hoofdprijs naar huis. De andere molens krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op. Stemmen kan vanaf woensdag 7 september 10:00 uur tot en met zondag 2 oktober 2022 23.59 uur, via www.molenprijs.nl.

De Hollandsche Molen zet zich al bijna een eeuw in voor het behoud van de ruim 1200 nog werkende molens in Nederland en organiseert jaarlijks de VriendenLoterij Molenprijs. Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen en er valt veel te kiezen.

De Voorste Molen in Hellouw, met backhuijs en molenschuur.

Ons project: de Voorste Molen in Hellouw (Gld) 

Hier is op het oude molenerf nog prachtig te zien hoe de molenaar en zijn gezin vroeger leefden. Het droogmalen van het omliggende land was de belangrijkste taak van de molenaar, die vaak met een heel gezin in de molen woonde. Knus, maar geen vetpot en alle brandgevaarlijke activiteiten moesten buiten de molen. Dus was er het backhuijs om in te bakken en koken en de molenschuur om kippen en ander kleinvee te houden. Beide gebouwtjes zijn er nog, maar staan wel op instorten. De Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied wil de gebouwtjes geheel restaureren en zo het molenerf in originele staat bewaren.

Via www.molenprijs.nl kan iedereen (vanaf 18 jaar) stemmen, van woensdag 7 september, 10.00 uur tot en met zondag 2 oktober 2022. De molen met de meeste stemmen wint 75.000 euro. De andere drie projecten krijgen het aantal verzamelde stemmen in euro’s uitgekeerd. Op dinsdag 11 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Over de VriendenLoterij Molenprijs

De VriendenLoterij Molenprijs is een jaarlijkse publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de VriendenLoterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs maakt het mogelijk een molen te herstellen of te verfraaien of een project bij de molen te realiseren. De prijs zal dit jaar voor de 13e keer worden uitgereikt.

De Voorste Molen in Hellouw, met backhuijs en molenschuur.

Onder alle stemmers worden een bijzonder weekendje weg verloot t.w.v. 450 euro.