Twee van onze molens, in Hellouw en Ophemert mogen voorlopig niet draaien

Twee molens in Ophemert en Hellouw, onder beheer van onze stichting, mogen voorlopig niet meer draaien van de Rijksdienst voor Cultuur. Hoewel de molens net waren opgeknapt mogen ze uit voorzorg voorlopig niet meer draaien nadat bij twee andere molens met het zelfde wiekensysteem problemen zijn geconstateerd.

‘Heel zuur’, vindt molenaar Jan Pluimert van de Achterste Hellouwse Molen. Begin mei wordt duidelijk wat er aan de molens gaat gebeuren.

In heel Nederland blijven voorlopig bijna 50 molens stilstaan. Het gaat om molens met een constructie waarbij vier losse roeden in het midden aan elkaar vastzitten. Voorheen werden de roeden altijd kruislings op elkaar gemonteerd. Vanaf 2011 is het gebruikelijk om ze op de as te verbinden met bouten. Deze methode maakt de (de-)montage makkelijker en is door de rijksdienst goedgekeurd. Echter na problemen bij twee molens, elders in het land blijkt nu dat de verbinding toch niet sterk genoeg is. U kunt zich wellicht voorstellen welke gigantische kracht er op de wieken komt te staan en dan kunnen de gebruikte bouten te zwaar belast worden en mogelijk afbreken.

De Achterste Hellouwse Molen is onlangs volledig gerenoveerd en bij de Poldermolen Wadenoijen in De Steendert (Ophemert) waar enkele jaren geleden tijdens een storm wieken waren afgebroken, zijn deze vernieuwd. Bij allebei de molens zijn toen deelbare roeden geplaatst.

Er wordt dringend gezocht naar een oplossing, zegt onze secretaris Jan van Rijnsbergen. Met de Nationale Molendag, 13 en 14 mei 2017, is dat zeker nog niet geregeld. Bezoekers zijn uiteraard wel welkom. Er is genoeg te zien maar dat de molens niet mogen draaien, vinden de molenaars wel heel vervelend.