Jonge molenaars verzamelen in Geldermalsen

Er duiken steeds meer verhalen op van jonge molenaars die het draaiend erfgoed van Nederland in leven houden. De roep om meer vrijwilligers op de kenmerkende molens blijft maar diverse organisaties, zoals de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied, zien steeds meer jongeren actief op en bij de molens. Dit is volgens molenaar en bestuurslid Cees de Jong een mooie ontwikkeling en de vraagt om een speciale dag voor deze molenjongeren op zaterdag 21 september.

Derde editie
De molenaar uit Beesd is zelf al van jongs af aan in zijn vrije tijd actief op diverse molens en is geregeld te gast bij diverse evenementen om meer te vertellen over het molenaarsvak waarbij hij met veel enthousiasme vertelt over het draaiend erfgoed van Nederland en de geschiedenis daarvan. De organisatie van een speciale molendag voor jongeren heeft hij samen met andere molenaars en liefhebbers op zich genomen en daar is de derde editie van de Molenjongerendag in Geldermalsen een feit. “Met deze dag willen we twee verschillende dingen bereiken. We hopen op deze dag zo veel mogelijk jonge molenaars uit heel Nederland bij elkaar te brengen, om elkaar te leren kennen en om de passie voor het molenaarsambacht te delen. Wat we ook hopen is dat we door middel van deze dag jonge mensen van buiten de molenwereld aan kunnen trekken en enthousiast kunnen maken voor het molenaarsvak”, legt Cees uit. De Molenjongerendag kent een goed gevuld programma met allerlei molen-activiteiten en vindt plaats rondom de Poldermolen van Geldermalsen.

Verhalen en demonstraties
Vanaf 11.00 uur is het terrein open en om 11:30 uur gaat de dag officieel van start. Op het terrein zijn verschillende demonstraties van oude ambachten zoals molenzeilen repareren, smeden, touwslaan, en uiteraard is er een draaiende molen bij voldoende wind. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel (jonge) molenaars aanwezig die van alles over het molenaarsambacht kunnen vertellen aan mensen die geïnteresseerd zijn.

Huifkar naar Waardenburg
Om 12:00 vertrekt er een huifkartocht richting de twee molens van Waardenburg. “Dit zijn twee bijzondere molens, namelijk een zeskante molen en een poldermolen met centrifugaalpompen om het water de polder uit te malen. Voor kenners maar óók voor mensen van buitenaf is dit een leuk uitstapje. Op het terrein van de Molenjongerendag is naast de oude ambachten ook een molenmaker aanwezig die demonstraties kan geven over zijn vak. Ook is er een kraam van het Gilde van Molenaars en De Hollandsche Molen om. Zo is er voor mensen van buitenaf direct een aanspreekpunt als zij enthousiast zijn om molenaar te worden”, vertelt Cees over het programma.

Pubquiz en kamperen
De gehele dag en avond is er eten en drinken te verkrijgen. Het avondprogramma barst van de gezelligheid, zo wordt er bijvoorbeeld een pubquiz georganiseerd en is er een kampvuurtje en muziek. Voor wie wil is er de mogelijkheid om ’s avonds te blijven slapen op het molenterrein. Hiervoor kunnen mensen hun eigen tentje en spullen meenemen.

Meer informatie
Alle informatie over het evenement wordt gedeeld via onze Facebook en Instagram pagina en hier wordt ook een link geplaatst om je aan te melden. Daarnaast worden hier ook de laatste updates gedeeld, het is dus slim om deze te volgen!