In Het Kontakt West Betuwe: Stemmen op de Voorste molen in Hellouw

HELLOUW • De Voorste molen in Hellouw is vorig jaar gerestaureerd en daar is iedereen blij mee. De molens zijn cultureel erfgoed. Er staan nog twee monumentale gebouwtjes die bij de molen horen. 

De wens van het bestuur Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied is om het oude backhuijs – dat in zeer slechte staat verkeert – en de naastgelegen kippenschuur ook te restaureren. Daarvoor is geld nodig en dat ontbrak tot nu toe. Daar kunnen de inwoners van het Rivierengebied nu verandering inbrengen.

Blij en verrast

Voorzitter van de molenstichting, Loes van Ruijven, was blij en zeer verrast dat hun aanvraag met nog drie andere molens is genomineerd om in aanmerking te komen voor de molenprijs van de Vriendenloterij. Jaarlijks stelt de Vriendenloterij voor de restauratie van molens 75.000 euro beschikbaar.

Restaureren

Voorzitter Van Ruijven: “Het voorstel dat wij hebben ingediend, is om bij de Voorste molen de gebouwen te restaureren. We hebben steeds ons geld gebruikt om de molens intact te houden. Het zou geweldig zijn als we met de meeste stemmen uit de bus komen. Dit prachtige stukje erfgoed moet bewaard blijven. 

Waardering

We horen altijd wel dat we trots zijn op onze molens. We zijn blij met die waardering. Nu vragen we iedereen een stem uit te brengen op onze Voorste molen in Hellouw. Stemmen kost geen geld. We zouden het leuk vinden als mensen stemmen en een beetje reclame voor ons te maken bij vrienden en relaties in de rest van het land. En hen natuurlijk ook vragen om op onze molen te stemmen.”

Stemmen

Op de site van de Hollandse Molen staat uitvoerige informatie over de andere molens in Vianen, Oudegein en Noordbroek. Stemmen kan tot en met 2 oktober. Op 11 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt. De niet-winnaars krijgen voor iedere uitgebrachte stem op hun project een euro. 

Info over het stemmen staat op www.molenprijs.nl/hellouw. Stemmen is dan een kleine moeite.

Cees Hoogteyling