Restauratie Voorste Molen te Hellouw

De molen heeft nog een Potroede uit 1885, die thans wat minder begint te worden. Vanwege de zeldzaamheid van dit soort roeden is besloten om deze roede opnieuw te klinken en daarbij te herstellen en opnieuw te conserveren. Tot 1967 was de buitenroede nog een geklonken roede van het fabricaat Fransen uit Vierlingsbeek. Die roede is toen vervangen door een gelaste roede van de firma Bremer uit Adorp. De roeden van Bremer staan bekend om hun goede constructie, maar ook om hun vatbaarheid voor roest. Vooral bij molens die niet veel malen pakt dat meestal niet goed uit. Ook hier is deze roede al op diverse plaatsen dunner geroest. Bovendien heeft het hekwerk van deze roede veel minder schoot dan de oude roede, waardoor de molen vaak erg hard wil gaan malen. Besloten is om deze roede te vervangen door een nieuwe geklonken roede van thermische verzinkte platen, volgens systeem Fransen. Dit soort roeden komt ook vrijwel niet meer voor. Het hekwerk zal dezelfde schoot krijgen dan die van de Potroede.

Op dit moment is de Potroede eruit gehaald zoals te zien is op de foto die gemaakt en beschikbaar is gesteld door mevrouw Adrie van Kuilenburg-Herwijnen exclusief voor publicatie op de website van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied.
Deze foto geeft een bijzonder beeld weer van deze oude molen in een landschap met moderne windmolen voor energieopwekking.

In de komende maanden wordt de nieuwe Potroede geplaatst en de verdere restauratie van de molen uitgevoerd.