Achterste Hellouwse Molen

De achterste molen bemaalde het lage gedeelte van de polder. De molen is getooid met rustige kleuren; zwart, afgebiesd met zwart en witte accenten voor de zichtbaarheid in het donker. De wieken zijn wel meer dan 27 meter lang. Het bakhuisje, naast de molen, staat net zo scheef als de toren van Pisa.

De molen, die meer dan een eeuw bewoond werd, is een stemmige zwarte parel in het landschap.

In de molen is de woning veranderd in een bezoekerscentrum. Hier wordt de eeuwenlange geschiedenis van het waterbeheer van de dorpspolder Hellouw verteld. De molen is ingericht in de stijl van de jaren vijftig. De gerestaureerde molen wekt via een generator op het waterwiel zijn eigen stroom op. Bij de molen zijn zonnepanelen opgesteld die zorgen voor de verwarming van het bezoekerscentrum door middel van infrarood panelen.

Integrale en duurzame restauratie

Na een restauratie van ruim een jaar zijn de beide Hellouwse wipmolens, de “Voorste en de Achterste” molen met bijbehorende gebouwen en kunstwerken op vrijdag 13 mei 2016 officieel in gebruik genomen. De restauratie is uitgevoerd door molenmakersbedrijf Berkhof te Zwartebroek.

Bij de restauratie zijn naast  de beide molens(Rijksmonumenten) ook de bijbehorende monumentale gebouwen en kunstwerken zoals bakhuizen en sluizen betrokken. Het complex is gelegen op de grens van de gemeenten Neerijnen en Lingewaal. Naast de gebouwen zijn ook eeuwenoude terreinen en de  waterinfrastructuur grotendeels bewaard gebleven. Met de restauratie zijn zoveel mogelijk van de oorspronkelijke materialen behouden. Waarnodig zijn de grotendeels houten constructies aangeheeld met kunstharsen in de kleur van het oorspronkelijke materiaal. Dit allemaal uit respect voor het vakmanschap van de ontwerpers en bouwers uit het verleden.

De huidige molens van de voormalige dorpspolder Hellouw zijn de derde generatie molens op dezelfde plaats. De eerste molens dateren van de eerste helft van de 16e eeuw en zijn in 1574 na een dijkbreuk door ijsgang vergaan en kort daarna herbouwd. In de 19e eeuw zijn de molens door brand opnieuw verloren gegaan en weer herbouwd.

De Achterste molen wordt verwarmd met infrarood panelen. De molen wekt hiervoor zijn eigen stroom op via een generator aan het waterwiel en verder zijn er enkele zonnepanelen geïnstalleerd.

Bekijk de diashow hieronder. Klik op een foto om te starten.

Achterste Hellouwse Molen

Molenaar

Wouter Jan Fellinga

0610418778

Adres

Zeek 40

4174LH Hellouw

Deze wipwatermolen, uit 1864, die ook wel het IJzeren Veulen wordt genoemd, ligt pal naast de snelweg A15 en de Betuwelijn. Zij hield eeuwenlang, samen met de Voorste Hellouwse Molen de polder van Hellouw droog.