Voorste Hellouwse Molen

De molen is kleurrijk geschilderd. Groene ondertoren, blauwe luiken en deuren, rood ijzerwerk en zwart bovenhuis. Ook witte accenten voor de zichtbaarheid in het donker. Is samen met de Achterste Hellouwse molen de grootste van Gelderland. Een vrolijke parel in het landschap.

75.000 euro voor de publieksfavoriet

Op 7 september start de strijd om de VriendenLoterij Molenprijs 2022. Vier zeer verschillende molenprojecten strijden om de hoofdprijs van €75.000. Een prachtig bedrag waarmee een molendroom kan worden gerealiseerd. De uitdaging voor de genomineerden is om zoveel mogelijk stemmen te werven. De winnaar gaat met de hoofdprijs naar huis. De andere molens krijgen het aantal ontvangen stemmen uitgekeerd in euro’s. Elke stem levert dus geld op. Stemmen kan vanaf woensdag 7 september 10:00 uur tot en met zondag 2 oktober 2022 23.59 uur, via www.molenprijs.nl.

Je kunt stemmen op de website molenprijs.nl

Ons project: de Voorste Molen in Hellouw (Gld) 

Hier is op het oude molenerf nog prachtig te zien hoe de molenaar en zijn gezin vroeger leefden. Het droogmalen van het omliggende land was de belangrijkste taak van de molenaar, die vaak met een heel gezin in de molen woonde. Knus, maar geen vetpot en alle brandgevaarlijke activiteiten moesten buiten de molen. Dus was er het backhuijs om in te bakken en koken en de molenschuur om kippen en ander kleinvee te houden. Beide gebouwtjes zijn er nog, maar staan wel op instorten. De Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied wil de gebouwtjes geheel restaureren en zo het molenerf in originele staat bewaren.

Voorste Hellouwse Molen

Molenaar

T. Dreessen

Adres

Zeek 30

3174 LH Hellouw

Deze wipwatermolen uit 1803 ligt midden in het landschap van de verkavelde dorpspolder Hellouw. Zij bemaalde het hoge gedeelte van de oude dorpspolder Hellouw. De molen is open op afspraak.