OPENING GERESTAUREERDE WIPMOLENS EN BEZOEKERSCENTRUM HELLOUW.

OPENING GERESTAUREERDE WIPMOLENS EN BEZOEKERSCENTRUM HELLOUW.

Vrijdag 13 mei vond de feestelijke opening plaats van onze beide wipmolens en het bezoekerscentrum in Hellouw. Het betreft de Voorste of Hooglandsche- en de Achterste of Laaglandsche molen met bijbehorende gebouwen en kunstwerken, gelegen in de gemeente Neerijnen en Lingewaal. Deze wipmolens zijn uniek in hun soort in Gelderland. Ze staan al vanaf de 16 e eeuw op deze plaats en de huidige molens zijn de derde generatie na verwoesting door kruiend ijs in 1574 en branden in de 19 e eeuw.

In aanwezigheid een groot aantal genodigden vanuit de gemeenten , provincie, de betrokken Rijksoverheid en verder vertegenwoordigers van de sponsoren hebben de beide burgemeesters de opening verricht. Burgemeester Harry de Vries van Neerijnen opende het bezoekerscentrum en uitte zijn waardering voor het verrichte werk en de samenwerking tussen alle betrokkenen, waaronder de veel vrijwilligers. Burgemeester Loes van Ruiven-van Leeuwen van Lingewaal onthulde het gedenkteken op de prachtig gerestaureerde stenen boogbrug langs de A15. Zij memoreerde de rijke geschiedenis hier op de grens van wel 3 gemeenten omdat ook Geldermalsen hier ook direct aan grenst. De voormalig molenaar van de Achterste molen Jan Knegt zette de door hem gebouwde weidemolen het Veertje in gang  op het werkeiland voor de jeugd.                                                            De restauratie is integraal en duurzaam uitgevoerd waarbij alle gebouwen en terreinen zijn betrokken. In de Achterste molen is thans een bezoekerscentrum ingericht waarbij de geschiedenis van de dorpspolder Hellouw wordt verteld en allerlei informatie over de molens in Nederland wordt gegeven.                                                                                                                                                                      Deze molen wekt via een generator op het waterwiel stroom op en voorziet hiermee samen met enkele zonnepanelen in de benodigde energie voor verwarming en verlichting van het bezoekerscentrum.

Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij subsidies en sponsorbijdragen van een groot aantal organisaties:

-De provincie Gelderland is d.m.v de Robuuste Investeringsimpuls de belangrijkste subsidient.

-De Bankgiroloterij verstrekt via de Hollandsche molen een grote bijdrage voor beide molens.

-Het coöperatief stimuleringfonds van de Rabobank West Betuwe betaalde de restauratie van de bakhuizen.

-De Van Voorden Stichting te Zaltbommel stelde een groot bedrag ter beschikking voor behoud van dit erfgoed.

-Het Bernard Bernard Cultuurfonds heeft eveneens een belangrijke bijdrage gegeven.

-De Gravin van Bylandt Stichting stelt via de Hollandsche Molen  eveneens een bijdrage beschikbaar.

Verder dragen via de beschikbare Brim-onderhoudsgelden bij, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  samen met de gemeente Neerijnen.

 

Bij de opening werden de vele vrijwilligers die ruim een jaar hebben gewerkt aan de inrichting van het bezoekerscentrum in het zonnetje gezet. Hun inzet van ruim 5000 uur legde de basis voor de samenwerking in de toekomst en leverde een belangrijke besparing op van  minstens 100 duizend euro.

De dag na de opening, op Nationale Molendag zaterdag 14 mei, zijn deze molens ook opengesteld voor publiek. Ruim 300 bezoekers hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt.